Clădirile istorice din România

 • Arhitectură variată și bogată în stiluri – Clădirile istorice din România reflectă diversitatea și bogăția culturală a țării prin varietatea lor de stiluri arhitecturale. De la castele medievale și biserici ortodoxe cu influențe bizantine, la palate în stil baroc și clădiri neoromânești, fiecare construcție istorică are propria sa poveste și caracteristică arhitecturală distinctivă.
 • Importanță culturală și istorică – Clădirile istorice din România au o importanță semnificativă în peisajul cultural și istoric al țării. Multe dintre acestea sunt monumente naționale sau sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO, marcând momente importante din istoria și identitatea României și contribuind la promovarea și conservarea moștenirii culturale și arhitecturale a țării.
 • Rol în turism și educație – Clădirile istorice din România atrag numeroși turiști din întreaga lume, fiind destinații populare pentru cei pasionați de istorie, arhitectură și cultură. Ele oferă oportunități unice de a descoperi și de a înțelege istoria și tradițiile românești și de a experimenta atmosfera și frumusețea lor arhitecturală. De asemenea, aceste clădiri servesc drept resurse importante pentru educație și cercetare, oferind informații valoroase despre evoluția societății și a arhitecturii în timp.
 • Palatul Administrativ din Cluj

  Palatul Administrativ din Cluj

  Palatul Administrativ din Cluj a fost construit după un proiect gândit de celebrul arhitect József Huber, într-o compoziţie de mare plasticitate, îmbinând elemente populare cu cele de factură gotică, secession şi renaştere maură. În clădire a funcţionat Camera de Comerţ şi Industrie, în perioada 1910 – 1940 apoi, de-a lungul anilor, aici a mai funcţionat…

  Vizionează…

 • Castelul Teleki din Gornești

  Castelul Teleki din Gornești

  Castelul Teleki din Gornești este o impunătoare clădire barocă, situată pe valea Mureşului, între Tîrgu-Mureş şi Reghin. Construcția unui castel medieval cu cinci turnuri, înconjurat de un șanț de apărare alimentat cu apă din râul Mureș, datează încă din perioada 1462 – 1465 dar domeniul intră în posesia familiei Teleki în a doua jumătate a…

  Vizionează…

 • Palatul Administrativ din Craiova

  Palatul Administrativ din Craiova

  Palatul Administrativ din Craiova a fost proiectat de Petre Antonescu promotor al stilului neoromanesc în arhitectură. Este situat în zona centrală a oraşului (Piața A.I. Cuza), mărginit de clădiri monumentale vechi şi noi, care-i pun în evidenţă valoarea estetică şi urbanistică deosebită. Alte episoade din seria „Clădiri istorice din România”: Palatul Administrativ din Arad Palatul…

  Vizionează…

 • Hanul Vulturul Negru din Baia Mare

  Hanul Vulturul Negru din Baia Mare

  Pe colţul sud-estic al centrului vechi din Baia Mare se ridică una dintre cele mai semnificative clădiri istorice ale orașului, Hanul Vulturul Negru. Numele vine probabil de la blazonul familiei Habsburg iar conform informaţiilor din arhive, clădirea funcţiona deja în 1736 ca şi han aflat în proprietatea oraşului.

  Vizionează…

 • Palatul Romanit

  Palatul Romanit

  În forma iniţială ”Casa Romanit” a fost ridicată spre sfârșitul secolului IX pentru boierul şi (proto)scriitorul Constantin Faca. După moartea lui moştenitorii au vândut casa (încă neterminată) vistiernicului Romanit. Acesta a desăvârșit construcția amenajând interioare luxoase.

  Vizionează…

 • Castelul Arcalia

  Castelul Arcalia

  Castelul Arcalia, situat la 15 kilometri de municipiul Bistriţa, are o vechime de aproximativ 150 de ani şi a aparţinut unei familii de grofi maghiari.

  Vizionează…