Cetatea Neamț este un loc încărcat de istorie, cu o arhitectură impresionantă și o atmosferă plină de mister. Situată în județul Neamț, la marginea de nord-vest a orașului Târgu Neamț. Este una dintre cele mai importante fortărețe medievale din țară.
Cetatea Neamț este construită din piatră de râu (folosită atât ca elevație, cât și ca umplutură a zidurilor), din piatră de carieră (folosită la arcade, pervazuri, piloni și contraforți) și rocă de gresie verzuie. Între cetate și restul platoului se află un șanț de apărare pe latura de nord. În cetate se pătrunde pe o poartă numită “poarta mușatină” aflată pe la mijlocul zidului nordic.
Fortul mușatin are forma unui patrulater cu laturi inegale:
- latura de nord 38,50 m
- latura de sud 37,50 m
- latura de est 47 m
- latura de vest 40 m
Zidurile sunt groase de aproape 3 m și aveau inițial o înălțime de circa 12-15 m. Zidurile sunt susținute și consolidate în exterior de 18 contraforți puternici de formă prismatică, care corespund pe direcția zidurilor interioare. În cele patru colțuri ale fortului mușatin se află turnuri de apărare
În mijlocul fortului se afla o curte interioară largă, înconjurată de încăperi cu diferite întrebuințări:
- pe latura de est se aflau închisoarea, monetăria, camera de provizii și cuhnea (bucătăria) – la parter și demisol, “neagra temniță”, paraclisul “Sf. Nicolae”, cameră de locuit, camera pârcălabului și camera domnițelor – la etaj
- pe latura de vest se aflau sala armelor; la demisol și parter, sala de sfat și judecată; la etaj o sală de trecere, un iatac și o cameră de taină
- pe latura de sud se afla un lapidarium – la demisol și parter și o terasă – la etaj
- pe latura de nord nu existau încăperi, aici aflându-se doar zidul de incintă
Cetatea Neamț – istorie și semnificație
Cetatea Neamț făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea. Era perioada apariției pericolului otoman. Sistemul de fortificații medievale cuprindea așezări fortificate (curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică) în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau având șanțuri adânci.
Cetatea Neamț are o istorie bogată care datează din secolul al XIV-lea. A fost construită în perioada domniei lui Petru I Mușat (1375-1391) și a jucat un rol important în apărarea Moldovei. Cetatea a fost menționată pentru prima dată la 2 februarie 1395. În timpul expediției regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei în Moldova.
Perioada domniei lui Ștefan cel Mare
Domnitorul Ștefan cel Mare (1457-1504) a înțeles cel mai bine necesitățile construirii de clădiri fortificate pentru a apăra Principatul Moldovei de atacurile turcilor, tătarilor, ungurilor sau polonilor. El a construit primele mănăstiri fortificate din Moldova și a întărit cetățile existente.
Considerând că Cetatea Neamț nu este suficient întărită pentru a rezista atacurilor inamicilor Moldovei, în răgazul dintre Bătălia de la Podul Înalt (ianuarie 1475) și Bătălia de la Valea Albă (26 iulie 1476) el a poruncit supraînălțarea zidurilor cetății cu circa 6-7 m și construirea de creneluri și ferestre înguste, prin care apărătorii cetății puteau să supravegheze și să lovească dușmanii.
Pe latura de nord a fortului mușatin s-a construit un zid flancat de patru bastioane semicirculare cu ziduri groase și rezistente, cu înălțimi variabile, de până la 30 de metri. Acest zid a încadrat o curte exterioară.
Pentru a evita apropierea dușmanilor de zidurile cetății, Ștefan cel Mare a dispus săparea unui șanț de apărare mult mai adânc și mai larg decât cel anterior, în partea de nord și nord-est a fortului. În cetate se pătrundea printr-un pod de acces arcuit cu o parte fixă și o alta mobilă, sprijinit pe 11 piloni de piatră de formă prismatică.
Partea mobilă se afla pe porțiunea de pod dintre ultimul pilon și zidul bastionului. Aceasta se putea ridica în caz de primejdie, printr-un sistem de scripeți. Dar odată trecut de ea existau două capcane cu trape, cunoscute și sub numele de “curse de șobolani”.
Reabilitarea Cetății Neamț
În perioada 2007-2009, Cetatea Neamț a fost reabilitată cu fonduri europene, la care s-au adăugat fonduri alocate de Consiliul Județean Neamț, în parteneriat cu Consiliul Local Târgu Neamț. Cheltuielile de reabilitare s-au ridicat la 2,5 milioane de euro.
Cetatea Neamț a fost redată circuitului turistic național și internațional la 4 iulie 2009. Au fost amenajate 21 de încăperi. Printre acestea: sala de sfat și judecată, sala armelor, închisoarea, camera de provizii, sala de mese, paraclisul etc. În unele camere este recreată atmosfera din vremurile trecute, când cetatea era locuită.