Mănăstirea Văratec, situată în satul Văratec din comuna Agapia, județul Neamț, este o mănăstire ortodoxă de maici, cea mai mare din România, unde viețuiesc peste 400 de maici. Acest lăcaș de cult este situat într-o poiană pitorească la poalele munților, la o distanță de 12 km de orașul Târgu Neamț și la 40 km de municipiul Piatra-Neamț.
Mănăstirea a fost fondată în anul 1785 de către schimonahia Olimpiada, împreună cu duhovnicul Iosif. În această lucrare, maica Olimpiada a fost sfătuită și îndrumată de Paisie Velicicovschi, starețul Mănăstirii Neamț. Inițial, a fost sub administrarea Mănăstirii Agapia din apropiere, dar a devenit mănăstire independentă în anul 1839.
În incinta mănăstirii se află Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, stăreția și clădirile administrative. De asemenea, există și un muzeu al mănăstirii, unde fusese anterior Atelierul “Regina Maria”. Incinta monahală este înconjurată de satul mănăstiresc, alcătuit din casele tradiționale țărănești unde locuiesc maicile.
Mănăstirea Văratec: Oază de liniște și spiritualitate
Mănăstirea Văratec este recunoscută pentru frumusețea sa arhitecturală și spirituală. Este un loc unde credincioșii pot găsi liniște și pace, departe de agitația lumii moderne. Cu o istorie bogată și o comunitate vibrantă de maici, Mănăstirea Văratec continuă să fie un far de lumină și speranță pentru toți cei care o vizitează.